diumenge, 25 de desembre del 2011

El còctel d'UPyD a Novelda

La lectura del darrer article de Ricardo Moreno en el portal i periòdic www.noveldadigital.com és digne de ser comentat. El problema és que no sé per on començar perquè el pupurri de consignes i idees inconnexes és de jutjat de guàrdia. De fet, la primera pregunta que em ve al cap és: on vol arribar? Què pretén? Si alguna cosa tractem d'ensenyar a l'escola els docents és a entendre que qualsevol text ha de tenir un inici i un final, però sobretot un fil conductor lògic i coherent. L'article en qüestió ni se sap com comença ni sap com acaba i, menys encara, acabes de trobar cap fil de res. Siga com siga, no voldria entrar ara en una anàlisi gramatical i de forma sinó de caràcter polític i històric que és el que em pertoca.


La vomitada contra el PSOE


Que la socialdemocràcia hispànica va deixar fa molts anys el marxisme com a eina d'anàlisi i praxi ho sabem. De fet, aquest va ser el requeriment de Felipe González per a poder-se presentar com a cap de llista d'aquesta formació. Ara bé, què tenen a veure les polítiques de caràcter neoliberal que ha dut a terme el PSOE amb la descentralització de l'Estat? Per moltes voltes que li done no acabe d'entendre la relació. Una cosa és la política econòmica i social que els partits que han governat l'Estat espanyol han portat a terme els darrers anys a partir de les competències que la Sacrosanta Constitució de 1978 els ha atorgat i, una altra, el fet que el model autonòmic haja implicat una paulatina descentralització institucional de l'estat. I atenció, una descentralització que res té a veure amb el federalisme o confederalisme que alguns defensen, com per exemple des d'un punt de vista teòric partits com el socialista. Si el senyor Moreno el que vol, però, és justificar el seu nacionalisme centralista espanyol a partir de la pràctica política d'altres partits, el que està fent és trampa perquè una cosa no té res a veure amb l'altra.




















Nacionalisme, marxisme i el ranci espanyolisme de sempre


Tot i així la part més divertida del text i alhora la més delirant és la que dedica a analitzar els diferents tipus de nacionalisme -l'espanyol que és el seu ni el cita- existents a l'Estat. El contubernio ETA-Bloc-PNV-BG (aquests últims no sé qui són, supose que vol dir BNG) és un grup de gent sense ideologia ni ànima que es dedica a perseguir espanyols allà on els veu "por el hecho de serlo". Sort que existeixen personatges com els d'UPyD per a denunciar aquestes injustícies a dia de hui. Sort en tenim que els deixebles de Lerroux ens expliquen la situació dramàtica que els pobres "espanyols" estan vivint. Si el senyor Moreno em dóna un número de compte encara faré un ingrés i col·laboraré amb la seua campanya "Save a spanish man".


"Los pueblos no tienen derechos". El senyor Moreno, d'aquesta manera, qüestiona un dels drets universals: el dret a l'autodeterminació. Així, anant frontalment contra la comunitat internacional, UPyD es converteix amb aquestes afirmacions en un partit directament antidemocràtic -per si algú en tenia dubtes- i, alhora, en els més nacionalistes del món. Perquè de les seues paraules es dedueix una afirmació contundent: només el poble espanyol té dret a existir al món, la resta, a diferència del meu, són invencions. El senyor Moreno abans d'escriure hauria de llegir una mica més, la veritat, i així deixaria de dir barbaritats com les escrites. Perquè senyor Moreno: tots els pobles del món, totes les nacions, són entitats inventades pels humans. Totes, fins i tot la seua sacrosanta pàtria hispànica que, segons vostè, existeix "des de hace cientos de años". No hi ha pensament més nacionalista al món que aquell que nega el dret a existir als demés i al mateix temps pensa que la seua és la millor. Igualet que el nacionalisme que destil·lava el franquisme, el nacional-socialisme alemany o l'imperialisme anglès del XIX.


En definitiva, un text sense cap ni peus, amb idees contradictòries entre si i carregat d'odi contra el diferent. No hi ha postura més nacionalista que aquella que es creu superior als altres, cosa que, val a dir, només defensa l'espanyolisme actualment. La resta de nacionalismes o d'entitats culturals/nacionals de l'Estat prou en tenim amb defensar-nos de personatges com els d'UPyD. I, val a dir, és una faena pesada i poc gratificant.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Estimado:

Si usted no puede ver la relación entre políticas neoliberales y descentralización, es que es Vd. simplemente torpe o estúpido. Le explico:

Las política neoliberales (sic, doctrina económica y política que pretende un libre intercambio de recursos y mercancías entre particulares) necesitan la descentralización; porque una descentralización del estado implica necesariamente una falta de capacidad real (es decir, de hecho) y de medios para imponer cualquier tipo de regularización. Solo un estado con la suficiente entidad política puede llevar a término regularizaciones efectivas sobre grandes empresas multinacionales, que en muchos casos manejan presupuestos del tamaño del PIB de un país medio. Si Cataluña o el país vasco se separasen del estado, no tendrían capacidad operativa real de regular; y serían simples enanos a la sombre gigantes, no solo políticos (Francia, Alemania) sino económicos (Golman Sachs, etc.)


Esto será bueno para empresarios y pequeña burguesía folclórica y regionalista, pero no para los trabajadores. No sé si me entiende: no más convenios colectivos, no protección ni desempleo, no más etc. No por una cuestión teórica (que también) sino por una simple cuestión práctica.

Le pongo algunos ejemplos.

Ejemplo1: Francia es uno de los países más centralizados del mundo y es, consecuentemente, un país en el que las políticas económicas neoliberales no tienen capacidad operativa real.

Ejamplo2: China es uno de los países más centralizados del mundo, y por tanto, existe un capitalismo de estado. No políticas neoliberales.

Ejemplo3: EEUU es un estado federal y, en consecuencia, aplica las políticas neoliberales más extremas del mundo.

Etc.

¿Le queda claro, ahora?

Bien. Si Vd. no puede entender después de esto, algo tan sencillo, hágaselo ver. Le recomiendo lectura y estudio, como terapia. Muy intensiva. Lo necesita.

Anònim ha dit...

Lo demás, la ristra de tópicos, frases hechas, cometarios ácidos e irónicos… simplemente me da una pereza tremenda contestarle. Nacionalismo español vs. Nacionalismo catatán, vasco. Etc. Aquello de españolismo rancio, lo más divertido de todo… se escribe BNG y no BG, etc. etc. es muy aburrido y poco estimulante.

Si vamos a hablar de franquismos. Mejor será comprobar el pasado de algunos dirigentes del BLOC, etc. Muchos de ellos, con pasado y cargos políticos en el anterior régimen. Sin ir más lejos, el cabeza de lista durante décadas en Novelda de esta formación. Víctor Cremades, miembro de falange.

Si Vd., se dedica a la enseñanza, me compadezco de sus alumnos. Es usted tremendamente cargante y tópico. Lleno de panfilismo y con una agudeza tan roma como un mendrugo de pan.

No se moleste en comentar mis artículos, ni en leerlos. Se nota que Vd. necesita justificar su verdad, antes de iniciar cualquier análisis.

Con respecto al asunto de los derechos de los pueblos ¿Qué puedo decirle? El concepto de derecho es una cuestión sutil y compleja, que creo que no podré tratar con usted y sus, me temo, clichés de ciudadano del mundo (izquierdismos que diría Lenin) Ciudadano del mundo… pero valencianista, claro. Paleto y cosmopolita a parte iguales. Es una cosa que no tiene remedio.

Una pregunta: sabrá usted que existe un movimiento nacionalista en el Valle de Arán que propugna la separación de Cataluña ¿Tienen pues derecho a la autodeterminación? ¿Dónde se pondrá el límite? ¿Dónde lo diga “el pueblo”? ¿El pueblo? ¿ O serán algunos gerifaltes muy particulares y concretos (individuos reales) los que “digan” lo que “el pueblo” dice, lo que “el pueblo” quiere? Me suena que va a ser esto último, con mucha ingeniería social.

Con respecto al concepto “El pueblo” “Los pueblos” ¿Qué puedo decirle? Espero que los pueblos, como el Espíritu se revelen algún día, y se nos manifiesten a todos. No solo a algunos elegidos. Los referéndums vendrán después, claro. Y los podremos repetir, hasta que salga lo que “el pueblo” quiere.

Acerca de la tontada simplista de que las naciones las inventan los hombres… no entiendo como no se le cortocircuita el cerebro. Ya puestos, reconstruimos el Imperio Romano ahora y lo ponemos en marcha, en un plis. O mejor: el imperio Azteca (que será siempre más del gusto suyo, por lo del indigenismo… que siempre queda bien) Nos olvidamos de la Historia (lo realmente existente, entidades políticas reales sin interrupción ni corte).Total: nos la podemos inventar sobre la marcha.

Sobre la protección (la gracieta de abrir una cuenta en un banco para colaborar) del ciudadano español y lo español, me temo que probablemente sea usted un canalla o un cobarde. Eso, o simplemente estúpido. Le recuerdo que más de 800 españoles han sido asesinados por ETA. Solo por ser españoles. Nada más ni nada menos. Le recomiendo una visita por algún pueblecito del norte del país vasco, no Álava. Estoy seguro que disfrutará usted, como si anduviese por el paraíso. Otros no lo estarán pasando tan bien, atrincherados en cuarteles de la guardia civil, o simplemente habiendo emigrado de sus tierra (más de trescientos mil vascos han abandonado su comunidad autónoma por motivos políticos)

Por último, si crítica mi estilo, le aconseja que se lea su propio comentario. Verá que las carencia que ve en el mío, son las suyas propias.

Un saludo afectuoso.

Toni.Rico ha dit...

Benvolgut senyor Moreno, veig que ahir no li van sentar bé les fassegures. Perdó, "las pelotas" perquè fassegures deu ser un terme nacionalista i malèvol.
Començarem parlant sobre la descentralització dels estats i el control de l'economia. Em sembla que pateix el problema jacobí i pedant de l'estat gran i l'estat petit. I tot això barrejat amb una mica d'stalinisme cutre típic del que només ha llegit allò que li interessa i després ho aplica a realitats que res tenen a vore. Barrejar Xina amb el cas dels EUA, França o Espanya és delirant. Què tenen a vore unes economies amb altres? Li recomane un llibre "La doctrina del xoc. El capitalisme del desastre" de Naomi Klein. Aquí podrà vostè comprovar que la implantació del neoliberalisme al món no és una qüestió de les dimensions geogràfiques dels països i els estats sinó que estem parlant d'una economia-món (que diria Immanuel Wallerstein, el coneix?) que s'ha anat implantant i adequant a cada racó del món independentment de les mides del país. Creure que hui en dia els estats tenen poder de decisió en l’economia mundial pel fet de ser més o menys centralistes és simplement mentir o ser un inocent. França i Alemanya no són estats que controlen l’economia, simplement són els fundadors de l’Unió Europea i els estats amb una economia més potent, i per això els seus governs són els encarregats de marcar les directrius econòmiques europees, atent, tal com les empreses franceses i alemanyes els hi demanen. I per cert, parlar d’Alemanya com el cas d’un país/estat centralitzat és, altra volta, demostrar no tenir ni idea del que s’està dient: ha sentit parlar dels “landers” alemanys? Doncs això, ni idea.
Com deu saber, la descentralització de l'Estat espanyol no és una cosa nova sinó que prové ja de la I República i el debat sobre el federalisme que es va iniciar com a forma de posar solució a allò que els mateixos espanyols anomenen "el problema d'Espanya". Veig que vostè pateix el mateix trauma que Ortega y Gasset i tants d'altres espanyols que no van superar la pèrdua de les colònies el 98. Segurament vostè preferiria viure en un imperi "donde nunca se pone el sol" que en un estat democràtic on els diferents pobles i nacions que l'integren a partir de la decisió individual dels seus ciutadans trien el seu model d'estat. Això és el que ens diferencia: jo sóc un demócrata i vostè no. De fet, quan algun partit polític ha de recórrer a dir-se democràtic en la sigla malament perquè això vol dir que necesita reafirmar-se en quelcom que no és.
Com diria vostè: “¿Le queda claro, ahora? Bien. Si Vd. no puede entender después de esto, algo tan sencillo, hágaselo ver. Le recomiendo lectura y estudio, como terapia. Muy intensiva. Lo necesita”.
Sobre el segon article, la veritat és que l’he trobat divertit i lamentable al mateix nivell. La referència que fa sobre el meu amic Víctor Cremades, en fi, què dir. Vostè mateix es desqualifica amb arguments tan patètics i febles. A la gent no se l’ha de jutjar pel que va ser o fer en el passat –i menys encara per la seua infantesa i joventut- sinó per allò que és i fa en el present. A més, si sap una mica d’història supose que és plenament conscient que durant el franquisme malament anaves si no formaves part d’alguna de les institucions o estructures de l’estat... en fi, que no tinc la intenció de justificar res i menys encara a una persona com vostè que ha de recórrer a l’insult constantment per a justificar la feblesa argumentativa.

Toni.Rico ha dit...

Si que voldria, però, comentar la referència que fa de Lenin. Supose que ha llegit “Sobre el dret a l’autodeterminació dels pobles” de Lenin, no? No, segurament no, simplement el cita però no se’l deu haver llegit. Li explique. Lenin, precisament, el que fa és analitzar aquest fet des d’un punt de vista marxista i després haurà de respondre als espartaquistes alemanys –comunistes per si no ho entén- Rosa Luxemburg i Liebnech que criticaven el dret a l’autoderminació amb un petit opuscle titulat “L’esquerranisme, malaltia infantil del comúnisme”. Vostè és, des del punt de vista de Lenin, qui pateix una malaltia “esquerranosa” que, val a dir, en el seu cas no li ve per l’esquerra sinó per l’extrema dreta.
El tema de la Vall d’Aran és delirant. Sap vostè que aquest territori és occità? Sap que és i què són els occitans? Doncs si senyor meu: jo vull que la Vall d’Aran decisca lliurement si volen formar part de Catalunya, dels Països Catalans, d’Espanya, de França, d’Occitània o volen anar per lliura. I jo em pregunte: què collons li importa a vostè el que volen fer la Vall d’Aran? Si supera la seua mentalitat d’imperialista vorà com li importa ni li afecta gens que fan o deixen de fer els aranesos.
Bé, sobre això de la “tontada” de la invenció de les nacions. Simplement amb aquest tema demostra un elevat grau d’analfabetisme estructural. Abans de parlar ha de llegir, ja li he dit a l’article. Li recomane el següents llibres que de segur seran del seu grat: Benedic Anderson “Comunitats imaginades”, Ernest Gellner “Nacionalisme”, Eric Hobsbawm “Nacions i nacionalisme”... si en vol més m’ho demane i li amplia la llista.
Finalment, la referència a ETA ja demostra que vostè està pitjor del que en un principi semblava. No entraré ara a fer un debat sobre el conflicte basc perquè dóna per moltíssim i menys encara entrant en el terreny que tant agrada a personatges com vostè i la, ella sí, covarda i canalla Rosa Díez. El tema és molt dur com per a fer partidisme cutre com el que el seu partit i veig que vostè també fan. És simplement lamentable i els primers perjudicats de postures com la seua són les mateixes víctimes del conflicte. En fi, no comment.
Pd: seguiré llegint i comentant els articles que em done la gana, només faltaria. Sé que en el seu model d’estat persones com jo estaríem a la presó, perseguides o potser en un camp de treball. Només espere que els ciutadans novelders vegen prompte de quin peu calça el seu partit i el que realment defensa.
Pd: ja li agradaria a vostè tenir la bona relació que jo tinc amb els meus alumnes i l’estima mútua que ens tenim. Segurament, si vostè tinguera la meitat de satisfaccions diàries que jo tinc no estaria tan amargat i dedicaria el seu temps a escriure d’un nivell intel•lectual més elevat.
Pd: és de covards no signar les coses. Li demane que si ha de continuar escrivint/responent en aquest bloc comence per donar la cara.
Atentament i desitjant-li un bon Nadal,
Toni Rico

Anònim ha dit...

Bona, Toni! Records a tothom!
Joan

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Ha,ha,ha,ha...realment l'anònim paleto s'hi ha lluït. Quin personatge més cutre, insòlit i patètic. Quin nivell!!

Para que quede claro que un independentista és abierto y tolerante le saludo con unas palabras escritas en el idioma de cervantes: Lee un poco más, so cateto integral! Y aprende a dar la cara, zopenco!