divendres, 25 de juliol del 2008

Recuperar a Andreu Nin


Aquests calurosos dies d'estiu per terres del sud, he acabat de llegir el clàssic d'Andreu Nin "Els Moviments d'emancipació nacional", escrit pel d'El Vendrell l'any 1935. Recuperat per l'Editorial Base, es tracta sense cap mena de dubte d'un dels documents més importants i interessants que s'han escrit sobre el tema a casa nostra. Andreu Nin és un referent per a l'esquerra dels Països Catalans, és el nostre intel·lectual marxista de l'època de les revolucions i el bolxevisme. Apassionat de Lenin i la seua teoria sobre el dret a l'autodeterminació dels pobles, continua encara sent un personatge molest per als hereus de l'estalinisme.

La reedició compta amb tres parts clarament marcades. La primera seria la introducció a la persona i obra d'Andreu Nin que realitza l'historiador i professor de la Universitat de Barcelona Pelai Pagès. Unes línies que he trobat molt aclaridores, que ajuden el lector a introduir-se en el temps que va viure Nin, les seues inquietuts i passions i, alhora, en el seu pensament polític. La segona part consistiria en el llibre en si de Nin, del qual descaria sobretot el gran resum i anàlisi que fa sobre les diferents teories marxistes relatives a la idea de nació i als moviments d'alliberament nacional. L'escola austríaca, l'aportació de Kaustky i Rosa Luxemburg i, finalment, l'anàlisi de les teories de Lenin són a dia d'avui de gran utilitat. La tercera i darrera part del llibre compta amb una petita biografia de Nin, el seu temps, la història del POUM fins arribar al seu assassinat.

En definitiva, anime a tothom que no haja llegit mai res d'Andreu Nin que es compre el llibre de Base perquè és una oportunitat única. Feia molts anys que no podíem adquirir a les nostres llibreries aquesta obra que va ser destruida per Franco l'any 1939 i que és cabdal per a entendre les bases ideològiques dels comunistes i independentistes contemporanis.

1 comentari:

Jordi Bonvehí i Castanyer ha dit...

Bon post Toni!

Andreu Nin, quanta fantasia i rumor he sentit a la facultat de historia de la UB sobre la seva mort i la seva veritable personalitat.

Salut!
JORDI